Què és un Coworking i com funciona

Cada dia estem més connectats amb els altres, i cada vegada som més lliures de ser, fer i decidir la nostra forma de viure, comunicar-nos i treballar. En aquest context, termes com coworking cobren cada vegada més sentit. Saps què vol dir això? Si la resposta és negativa, segueix llegint; i si és positiva i t’interessa aprofundir més en el tema, has arribat a el lloc correcte.

Des del principi: què és coworking i què significa?

Tot i que pot sonar com un terme complex, la definició és simple. Quan parlem de coworking ens referim a un espai en què conviuen professionals de diferents àrees, mentre cada un treballa en els seus propis projectes.

En altres paraules, es tracta d’oficines compartides en les que s’agrupen professionals de totes les àrees i branques. És a dir, quan assisteixes a aquests espais tens com a company de treball a algú autònom o empleat a distància d’una empresa diferent a la teva.

Aquesta dinàmica és cada vegada més comú en el nostre temps, pel fet que moltes persones anhelen tenir llibertat financera i d’horari sense deixar d’establir connexions amb altres. Es podria dir que el coworking constitueix l’evolució de la feina col·laboratiu, adaptat al nostre present.

Història del Coworking: Parlem dels inicis …

Aquesta forma de treball col·laborativa té molta història. S’indica, per exemple, que la dinàmica ja es venia duent a terme des de 1995, a Alemanya, on es va inaugurar un dels primers hackerspaces. Aquests llocs es feien servir perquè les persones treballessin i es relacionessin entre si.

Si revisem la història, podem conèixer que C-Base de Berlín va ser el primer lloc en funcionar d’aquesta manera. És a dir, així va sorgir el primer model d’espai coworking, tot i que encara no s’utilitzava el concepte.

2007-07-28-berlin-130.jpg
Instal·lacions C-Base (Berlín) 28 July 2007 – De Ralf Roletschek

Anys després, el 2002, van crear a Àustria centre Schraubenfabrik, avui conegut com ‘mother of coworking’. En aquest lloc es reunien diversos emprenedors treballant “junts”, però tots amb les seves respectives professions.

Molts atribueixen el naixement de el terme coworking a el creador de videojocs Bernard Dekoven. Però, en principi, no ho va usar per referir-se a la idea que avui coneixem, sinó per descriure el treball col·laboratiu a través d’ordinadors.

No obstant això, la història més coneguda indica que no va ser sinó fins a 2005 que la idea i el concepte per fi es van materialitzar gràcies a el mateix Dekoven, qui mesos després d’usar el vocable amb un altre sentit, va fundar el primer espai de coworking a la ciutat de Nova York.

Cal afegir que altres versions asseguren que el primer espai coworking conegut formalment sota aquest concepte va ser creat també el 2005 a la ciutat de San Francisco, gràcies a el programador Brad Neuberg.

Encara que en la història hi ha dades imprecises, la idea és la mateixa: en la primera dècada de segle XXI comencem a veure materialitzada la idea de l’coworking sota aquest nom, com una dinàmica en què professionals de diferents àrees treballen en un mateix espai, no precisament “junts”, però tampoc desconnectats un a l’altre. Amb el temps, s’han expandit cada vegada més.

Característiques d’un bon espai de coworking

Si ets un professional autònom i t’interessaria treballar sota aquesta modalitat, hi ha diversos detalls que has de conèixer i tenir en compte abans de triar el lloc.

  1. Les instal·lacions han de ser àmplies, ben equipades i il·luminades.
  2. L’espai ha de tenir un disseny agradable i còmode.
  3. És vital que comptin amb una connexió a internet excepcional.
  4. Han d’oferir flexibilitat horària.
  5. Oferir opció de triar llocs fixos o flexibles.
  6. Comptar amb cuina i amb espais d’interacció que et permetin compartir amb la comunitat.
  7. Brinden cafè, per mantenir-te actiu.
  8. Donar oportunitat d’usar projectors i / o TV.

Com funciona un coworking? Aquestes són les avantatges

Els temps han canviat i també la forma de comunicar-nos, d’interactuar, de treballar. A continuació, et donarem alguns beneficis de l’coworking.

· Connexió humana. Les persones que assisteixen a espais de coworking busquen la flexibilitat en les seves tasques, per la qual segurament coneixeràs a moltes persones amb motivacions en comú.

· Major concentració i major salut emocional. Si ets un professional autònom, trobaràs una opció diferent a treballar a casa o en espais oberts. La primera opció, si no t’organitzes correctament, pot portar-te a l’aïllament i afectar la teva salut emocional; la segona pot reduir la teva atenció a l’hora de treballar.

· Possibilitats de creixement i networking. A l’entrar en contacte amb altres professionals en diferents àrees, tindràs l’oportunitat d’expandir la teva ment, créixer i donar-li una altra mirada a la teva feina.

· Treball sense interferències. Estant fora de casa, podràs establir més fàcilment la meta de concentrar-te en els teus deures professionals sense aturar-en un altre tipus de tasques de la llar.

Evolució del coworking al 2020

La idea d’el coworking segueix sent la mateixa: treball col·laboratiu interconnectat, però independent i flexible. Aquest ha estat el principal atractiu per a una generació que avui té una percepció de la feina que dista molt de la visió tradicional.

En l’actualitat, la nostra societat valora enormement la seva llibertat i necessita de compromisos laborals menys rígids. Els millennials, per exemple, volen fer activitats que els omplin sense sentir que estan sacrificant hores i hores en una oficina; i aquests espais li donen l’oportunitat de realitzar el seu somni com a treballadors independents.

La idea de tenir una feina per a tota la vida i la por a el canvi ha estat substituïda per la necessitat d’experimentar situacions noves, establir connexions que els nodreixin i els facin créixer. Per això els espais de coworking han hagut d’adaptar també per cobrir les expectatives dels consumidors.

Avui coworking no és només la reunió de persones que realitzen les seves diferents tasques en el mateix espai; també és sinònim de creixement, networking, comoditat, socialització. Per això, a més de comptar amb espais ben equipats i contractes flexibles, també solen realitzar-esdeveniments, workshops, shootings, tallers i altres trobades que inspirin a crear, aprendre, conèixer-se i connectar.

Com pots veure, en els nostres dies, un espai de coworking va molt més enllà d’apartar un lloc de treball al costat de desconeguts; és formar part d’un grup amb el qual podràs créixer com a professional i com a ésser humà, sent fidel a la teva llibertat.

T’animes a començar amb aquesta dinàmica laboral?